Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Εκδηλώσεις


Αποτελέσματα του συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανταγωνισμού
04/10/2012


Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσε συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανταγωνισμού στις 2 Οκτωβρίου 2012. Το θέμα του συνεδρίου ήταν η Αποτελεσματική Εφαρμογή των Κανόνων Ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου, κα. Χριστοδούλου, στην εισαγωγική της ομιλία υπογράμμισε τη σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού και τον κεντρικό ρόλο της ρόλο στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη.

Ο κος Αλμούνια, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού, στην εισαγωγική του ομιλία, τόνισε τη σπουδαιότητα και υπογράμμισε τα ευεργετήματα της αποτελεσματικής εφαρμογής των Κανόνων Ανταγωνισμού στην ΕΕ. Ο κος Αλμούνια έδωσε ειδική έμφαση στο ρόλο των Αρχών Ανταγωνισμού στην οικονομία της ΕΕ και υπογράμμισε ότι οι ενέργειες των Ευρωπαϊκών Αρχών Ανταγωνισμού έχουν ευρύτερες επιπτώσεις που θα βοηθήσουν να ξεπεραστεί η ύφεση και να επιστρέψει η ανάπτυξη σε βιώσιμο ρυθμό.

Το συνέδριο που έλαβε χώρα στη Λευκωσία παρακολούθησαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Δικαστές από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και Ουαλίας, ο Γενικός Διευθυντής και εκπρόσωποι από τη Γενική Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Πρόεδροι, Γενικοί Διευθυντές και εκπρόσωποι εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού και των Συνδέσμων Προστασίας Καταναλωτών, εμπειρογνώμονες στον τομέα του δικαίου του ανταγωνισμού από διεθνείς οργανισμούς, δικηγόροι, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί καθώς και εκπρόσωποι που επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου.

Οι ομιλητές συζήτησαν τρία θέματα για την ενίσχυση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού.

Η πρώτη ομάδα ομιλητών συζήτησε τις αγωγές αποζημιώσεων, τις πρόσφατες εξελίξεις στα Κράτη Μέλη καθώς και την επικείμενη πρόταση της Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό. Οι ομιλητές αφού τόνισαν την ανάγκη καθιέρωσης ενός αποτελεσματικού συστήματος ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προσδιόρισαν και συζήτησαν κάποιες από τις ανησυχίες τους. Αυτές επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν τις προϋποθέσεις για αναζήτηση θεραπείας, το αποτέλεσμα της μεταφοράς της ευθύνης σε τρίτους το οποίο χρησιμοποιείται ως υπεράσπιση από τα καρτέλ, το χαρακτηρισμό των αποζημιώσεων, τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ποσοτικοποίηση των αποζημιώσεων, καθώς και το επιζητούμενο δεσμευτικό αποτέλεσμα των αποφάσεων. Επιπρόσθετα, με σημείο αναφοράς την υπόθεση Pfleiderer, συζητήθηκαν προβληματισμοί που προέκυψαν σε σχέση με το δικαίωμα της πρόσβασης στο φάκελο υποθέσεων καταγγελιών δίνοντας μεγάλη έμφαση στις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν τους αιτητές σχεδίων επιείκειας. Τονίστηκε ότι από τη μια πλευρά οι αιτήσεις επιεικούς μεταχείρισης πρέπει να προστατεύονται και από την άλλη πλευρά, τονίστηκε, ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά το τι πρέπει να γνωστοποιηθεί και τι όχι. Τη διακεκριμένη ομάδα ομιλητών αποτελούσαν: οι Δρ. Σάββας Παπασάββας, Δικαστής του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. ως ο συντονιστής, ο Σερ Justice Gerald Barling, Πρόεδρος του Competition Appeal Tribunal και Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασίλειου, ο κος Eddy De Smijter, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Ομάδας Α1 στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και ο Δρ. Ασημάκης Κομνηνός, δικηγόρος στους White & Case LLP και Επιστημονικός Συνεργάτης στο University College London.

Το θέμα που ασχολήθηκε η δεύτερη ομάδα ομιλητών ήταν ο Αποτελεσματικός Ανταγωνισμός στον Κλάδο των Τροφίμων και των Λιανικών Αγορών. Ο κλάδος των τροφίμων και γενικότερα του λιανικού εμπορίου υπόκειται σε συστηματικό έλεγχο από τις Αρχές Ανταγωνισμού. Σημειώθηκε ότι υπάρχει αυξημένη ανάγκη να κρατηθούν αυτοί οι τομείς της οικονομίας ανταγωνιστικοί για να ωφελούνται οι καταναλωτές, ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. Συμφωνήθηκε ότι οι αγορές του λιανικού εμπορίου γενικότερα και ο κλάδος των τροφίμων ειδικότερα είναι πολύ σημαντικοί και επιδρούν σε άλλους τομείς της οικονομίας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις οικονομίες της Ευρώπης και έχουν άμεση επίδραση στην ευημερία των πολιτών. Συζητήθηκαν παραδείγματα παρέμβασης στην αγορά λιανικού εμπορίου και τον κλάδο τροφίμων στην ελληνική αγορά. Ακόμη δόθηκαν παραδείγματα από τις αγορές της Γαλλίας, Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις προαναφερόμενες αγορές, τα οποία δεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών δεσμών μεταξύ της εφαρμογής και υποστήριξης και ότι οι αρχές ανταγωνισμού δεν θα πρέπει να απέχουν από την εφαρμογή. Επίσης, ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενέστερα ήταν η δύναμη των αγοραστών όπου και τονίστηκε ότι αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού. Τη διακεκριμένη ομάδα ομιλητών αποτελούσαν: οι Δρ. Alexander Italianer, της Γενικής Διευθυνσής της Γενικός Διευθυντής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ο συντονιστής, ο κος Andreas Mundt, Πρόεδρος της Γερμανικής Αρχής Ανταγωνισμού, ο κος Bruno Lasserre, Πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού, ο κος Philip Collins, Πρόεδρος του Office of Fair Trading του Ηνωμένου Βασιλείου και ο κος Δημήτριος Λουκάς, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού.

Το θέμα που συζήτησε η τρίτη ομάδα ομιλητών ήταν η Εφαρμογή των Κανόνων του Ανταγωνισμού στα Κράτη Μέλη: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για της Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού και το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ΕΔΑ). Υπήρξε κοινή κατάληξη μεταξύ των ομιλητών ότι ο συντονισμός του ΕΔΑ συνέβαλε θετικά στην αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων του Ανταγωνισμού μεταξύ των Κρατών Μελών. Παρόλα αυτά και παρά τη χρησιμότητα και τα εργαλεία, όλοι οι ομιλητές διέκριναν μια σειρά από προκλήσεις. Στην ουσία οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα Κράτη Μέλη είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Επιείκειας, η ανάγκη για διεξαγωγή ερευνών σε τακτική βάση οι οποίες θα δίνουν ακριβή αποτελέσματα στα θέματα που εγείρονται σε κάθε εξεταζόμενη υπόθεση, η ανάγκη να καθιερωθούν οι δέουσες διαδικασίες και η ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια στις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Τη διακεκριμένη ομάδα ομιλητών της τελευταίας ομάδας αποτελούσαν: οι κα Dorothe Dalheimer Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως η συντονίστρια, η κα Clarα Guzman Zapater, Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ερευνών, της Εθνικής Αρχής Ανταγωνισμού της Ισπανίας, ο κος Jacques Steenbergen, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Ανταγωνισμού του Βελγίου, ο κος Theodor Thanner, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Αρχής Ανταγωνισμού της Αυστρίας και η κα. Χριστιάνα Σιδέρη, Διευθύντρια της Υπηρεσίας της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου.

Το συνέδριο έκλεισε με απολογισμό των αποτελεσμάτων που εξάχθηκαν από το Συνέδριο, καθώς και τους προβληματισμούς που τέθηκαν από τους ομιλητές, στον οποίο προέβηκε η κα. Λουκία Χριστοδούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου.

Υλικό από το συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://www.competition.gov.cy/competition/competition.nsf/dmlconfmatEC_en/dmlconfmatEC_en?OpenDocument







  Twitter Icon  Facebook Icon

Cartel Hotline

Αποφάσεις Επιτροπής

whistleblowers

Κριτήρια Προτεραιότητας

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Σχέδιο Δημοσίευσης-Ν.184(Ι)/2017

Δημόσια Διαβούλευση

Πρόγραμμα Αμισθί Πρακτικής Εκπαίδευσης

Δημόσιες Συμβάσεις

Καν' το Ηλεκτρονικά

Ενημέρωσέ με

Προγράμματα Κατάρτισης Κέντρου Παραγωγικότητας

Περί Κϋπρου