Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Νέα


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑ
18/11/2006


Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα το συνέδριο που οργανώνει η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού( ΕΠΑ) με την συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΕΠΑ κήρυξε ο αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνης Μιχαηλίδης.

Xαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μιχάλης Σαρρής.

Εισαγωγική ομιλία στο συνέδριο έκαμε ο πρόεδρος της ΕΠΑ Γιώργος Χριστοφίδης.

Mίλησαν επίσης οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές από την Ελλάδα και την Κύπρο Δρ. Ιωάννης Κατσουλάκος, Δρ Λία Αθανασίου και Δρ Σωφρόνης Κληρίδης.

Στις ομιλίες τους οι δύο Υπουργοί, ο πρόεδρος της ΕΠΑ καθώς και οι τρις πανεπιστημιακοί ομιλητές , τόνισαν τη σημασία του υγιούς ανταγωνισμού στη σύγχρονη οικονομία και τον σημαντικό ρόλο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στην ρύθμιση των αγορών ώστε αυτές να λειτουργούν απρόσκοπτα για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την διασφάλιση υγιών συνθηκών ανάπτυξης.

Στο συνέδριο μεταξύ άλλων τονίστηκαν τα ακόλουθα:

· Το συνέδριο τα ΕΠΑ έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και άλλους οικονομικούς φορείς, αναφορικά με τις έννοιες και τις αρχές του ανταγωνισμού και την σημασία της υγιούς λειτουργίας του ανταγωνισμού στην Κυπριακή οικονομία.

· Η ευαισθητοποίηση όλων αναφορικά με τον ανταγωνισμό και το θεσμικό πλαίσιο που το διέπει, θα οδηγήσει στην καλύτερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις σχετικές νομοθεσίες.

· Ο ανταγωνισμός αποτελεί την κατ’ εξοχή κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη αφού παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα για την μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ παραμένει ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο είναι δυνατό να επιτευχθεί η πιο άριστη κατανομή των πόρων.

· Ο ανταγωνισμός συμβάλλει στην τεχνολογική ανάπτυξη, βελτιώνοντας παράλληλα το βιοτικό επίπεδο στον τόπο.

· Σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν δύο βασικά νομοθετήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό, ο νόμος αναφορικά με την προστασία του ανταγωνισμού και ο νόμος αναφορικά με τον έλεγχο συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων.

· Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ανταγωνισμός έχει ξεχωριστή θέση στην συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το άρθρο 2 της Συνθήκης κάνει ειδική μνεία στον ανταγωνισμό, θέτοντας τον ψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας εντός των στόχων που εντέλλεται η Κοινότητα να εκπληρώσει, ενώ το άρθρο 3 προβλέπει την δημιουργία ενός καθεστώτος που θα εξασφαλίζει ανόθευτο ανταγωνισμό μέσα στην εσωτερική αγορά. Περαιτέρω, ο τίτλος VI της Συνθήκης αφορά τον ανταγωνισμό, με κύρια άρθρα το 81 και το 82.

· Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε επιτακτικά την προσαρμογή του εθνικού θεσμικού πλαισίου του ανταγωνισμού με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Από τον Ιούλιο 2006, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του κανονισμού 1/2003 σε σχέση με την εφαρμογή των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης ΕΚ και του κανονισμού 139/2004 σε σχέση με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων των επιχειρήσεων με κοινοτική διάσταση και έχει αυξημένες αρμοδιότητες όπως εφαρμόζει τόσο τις εθνικές όσο και τις ευρωπαϊκές νομοθετικές πρόνοιες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

· Η εφαρμογή των αρχών του ανταγωνισμού θα συμβάλει ώστε να διατηρηθεί η εσωτερική αγορά ανοικτή και ενιαία και να διασφαλισθεί η ισότητα ευκαιριών σε όλους τους οικονομικούς φορείς στην αγορά με πλήρη σεβασμό στα νόμιμα συμφέροντα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

· Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ασκεί τις δραστηριότητές της από το 1989, παρατηρείται άγνοια αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και τις νομοθετικές πρόνοιες που αφορούν τον ανταγωνισμό. Η άγνοια του νόμου δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεράσπιση για οιανδήποτε παράβαση των προνοιών του νόμου.

· Οι αρμοδιότητες της ΕΠΑ επεκτείνονται σε ολόκληρη την Κύπρο.

· Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ECN), το οποίο αποτελείται από όλες τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης η ΕΠΑ λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού (ECA), ως επίσης και στις συναντήσεις του Διεθνούς Δικτύου Ανταγωνισμού (ICN).

· Η Κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες που δεν παρουσιάζονται στις οικονομίες άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η ρύθμιση των συνθηκών ανταγωνισμού έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες.

· Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού έχει ιδιαίτερη ευθύνη να συμβάλει όσο το δυνατό περισσότερο έτσι ώστε να διασφαλίσει την ύπαρξη συνθηκών ανταγωνισμού στο μέτρο που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Στρατηγικής της Λισσαβόνας αλλά και για να υποβοηθήσει τις επιδόσεις της οικονομίας, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια ομαλής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΟΝΕ.

· Ενόψει των αυξημένων αρμοδιοτήτων της ΕΠΑ, υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντά της και να διεκπεραιώσει το έργο της ταχύτερα. Χρειάζεται επίσης πλήρης μηχανογράφηση.







  Twitter Icon  Facebook Icon

Cartel Hotline

Αποφάσεις Επιτροπής

whistleblowers

Κριτήρια Προτεραιότητας

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Σχέδιο Δημοσίευσης-Ν.184(Ι)/2017

Δημόσια Διαβούλευση

Πρόγραμμα Αμισθί Πρακτικής Εκπαίδευσης

Δημόσιες Συμβάσεις

Καν' το Ηλεκτρονικά

Ενημέρωσέ με

Προγράμματα Κατάρτισης Κέντρου Παραγωγικότητας

Περί Κϋπρου