Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας

Νέα


Έκθεση Δραστηριοτήτων της Επιτροπής για τον μήνα Δεκεμβρίου 2008
21/01/2009


Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού κατά τις συνεδρίες της που πραγματοποιήθηκαν το μήνα Δεκέμβριο 2008, εξέτασε σαράντα επτά (47) υποθέσεις σε σχέση με τον περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμο (Νόμος Αριθμός 13(Ι)/2008) και τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο (Νόμος Αριθμός 22(Ι)/99) και εξέδωσε συνολικά δέκα (10) αποφάσεις.

Η Επιτροπή εξέτασε την καταγγελία της εταιρείας Φάρμας Αθανάσης Ολυμπίου & Υίοι Λτδ εναντίον της Συνεργατικής Εταιρείας Πάφου Λτδ (ΣΥ.ΝΕ.ΚΤΗ) σε σχέση με τη διακοπή της προμήθειας φρέσκου γάλακτος από τη ΣΥ.ΝΕ.ΚΤΗ για την περίοδο από την 1/10/2005 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου 2005. Η Επιτροπή με την απόφασή της έκρινε ότι η ΣΥΝ.Ε.ΚΤΗ εκμεταλλεύτηκε καταχρηστικά τη σχέση οικονομικής εξάρτησης στην οποία βρισκόταν η εταιρεία Φάρμας Αθανάσης Ολυμπίου & Υίοι Λτδ προς αυτήν, κατά παράβαση του Νόμου και ειδικότερα του άρθρου 6(2) αυτού. Η Επιτροπή έχοντας σταθμίσει όλα τα ενώπιόν της στοιχεία, ομόφωνα κατέληξε να μην επιβάλει πρόστιμο, περιοριζόμενη σε αναγνωριστικές απόψεις μόνο.

Η Επιτροπή, επίσης, εξέτασε δύο (2) αιτήματα εταιρειών για την έκδοση Διαταγμάτων για τη λήψη προσωρινών μέρων, τα οποία δεν έκανε αποδεκτά, καταλήγοντας ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που επιτάσσει ο Νόμος στο άρθρο 28. Οι δύο αιτήσεις αφορούν:

1. Αίτημα της εταιρείας Primetel Plc εναντίον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αναφορικά με τα διεθνή υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα

2. Αίτημα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εναντίον της Hermes Airport Ltd αναφορικά με τη διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου

Η Επιτροπή, κατά τις εν λόγω συνεδρίες της, αποφάσισε ότι για τις ακόλουθες δύο (2) καταγγελίες που είχαν υποβληθεί ενώπιόν της δεν στοιχειοθετούνται παραβάσεις των διατάξεων του Νόμου:

1. Καταγγελία της εταιρείας Areeba Ltd εναντίον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αναφορικά με τα διεθνή τέλη κινητής τηλεφωνίας που είχαν τεθεί σε εφαρμογή την 1/2/2005.
2. Καταγγελία του κ. Ιωάννη Διάκου εναντίον της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, σε σχέση με την προσφορά της ΑΤΗΚ για απόκτηση 295 συσκευών των κινητών Nokia N73 και Nokia 5300 σε όλους τους πελάτες της Cytamobile-Vodafone (προγράμματα συμβολαίου ή προπληρωμένης soeasy).

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τον τερματισμό διαφόρων καταγγελιών, είτε λόγω απόσυρσής τους από τους καταγγέλλοντες, αφού προηγουμένως ακολουθήθηκε η νενομισμένη διαδικασία, είτε λόγω του ότι η καταγγελία δεν είχε υποβληθεί νομότυπα σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου, είτε λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής να εξετάσει τα θέματα που είχαν καταγγελθεί.

Σε σχέση με τον περί Ελέγχου των Συγκεντρώσεων Επιχειρήσεων Νόμο, η Επιτροπή εξέδωσε, εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών μια (1) απόφαση που αφορά κοινοποίηση για συγκέντρωση επιχειρήσεων στη βάση του άρθρου 18 του Νόμου, την οποία κήρυξε συμβατή με την ανταγωνιστική αγορά. Η κοινοποίηση αφορά την πράξη συγκέντρωσης των εταιρειών Ivytan A.B. και Q. Med A.B.

Τέλος, σε σχέση με τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης μεταξύ των εταιρειών (i) Vivartia Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Προϊόντων Διατροφής και Υπηρεσιών Εστίασης (ii) Αλκμήνη Catering Ανώνυμος Εταιρία Επενδύσεων Εστίασης (iii) Everest Ανώνυμος Εταιρία Συμμετοχών και (iv) Olympic Catering A.E, για την οποία η Επιτροπή είχε αποφασίσει ότι εκ πρώτης όψεως πιθανολογείται παράβαση του άρθρου 13(1)(α) του Νόμου, η Επιτροπή συνεκτιμώντας τις συμπληρωματικές διευκρινήσεις που δόθηκαν εκ μέρους του ομίλου εταιρειών Vivartia, ομόφωνα αποφάσισε ότι εξέλιπαν οι λόγοι πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η αρχική της απόφαση και θεώρησε το όλο θέμα ως λήξαν.








  Twitter Icon  Facebook Icon

Cartel Hotline

Αποφάσεις Επιτροπής

whistleblowers

Κριτήρια Προτεραιότητας

Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Σχέδιο Δημοσίευσης-Ν.184(Ι)/2017

Δημόσια Διαβούλευση

Πρόγραμμα Αμισθί Πρακτικής Εκπαίδευσης

Δημόσιες Συμβάσεις

Καν' το Ηλεκτρονικά

Ενημέρωσέ με

Προγράμματα Κατάρτισης Κέντρου Παραγωγικότητας

Περί Κϋπρου